Kata

Wat is Kendo?UitrustingShinai & BokkenEtiquetteBasisTechniekTrainingKata

Een kata is een ingestudeerde stijloefening die je, in het geval van Kendo, met z’n tweeen uitvoert. In kata-training leren kendoka meer het gevoel en gebruik van een echt zwaard aan. Het is essentieel in de aanscherping van zanshin, spirit en concentratie. Beoefening van kata is tevens een uitstekende manier om techniek en beheersing van het zwaard te verbeteren.

Spirit is het allerbelangerijkste in kata. Dynamiek en spanning moeten centraal staan en de uitvoering mag niet mechanisch of robotachtig uitgevoerd worden. Bij elke aanval en tegenaanval is er echte dreiging en gevaar om gewond te raken. Een bewustzijn van dit feit moet blijken uit de concentratie en spirit van de kendoka.

Kata worden getraint met bokken maar zonder bogu, en aangezien de semi-dodelijke natuur van dit wapen is absolute concentratie, precisie en controle vereist van de kendoka. Kata is een samenspel tussen leraar en leerling. Leraar wordt uchidachi genoemt, wat ‘aanvallend zwaard’ betekent. De leerling is de shidachi, wat voor ‘ontvangend zwaard’ staat. De uchidachi heeft altijd het initiatief en bepaalt het tempo van de kata. De shidachi heeft altijd de laatste slag en wint in feite de kata.

Er zijn 10 kata in Kendo waarvan de laaste drie met zowel bokken als kodachi/wakizashi (kort zwaard).

kata1