Shinai & Bokken

Wat is Kendo?UitrustingShinai & BokkenEtiquetteBasisTechniekTrainingKata

Shinai

Bij Kendo wordt gevochten met een Shinai. Een shinai bestaat uit vier bamboelatten (take) die bij elkaar gehouden worden in de top met een lederen beschermkap (saki-gawa) en een lederen handgreep (tsuka-gawa) aan het andere uiteinde. De saki-gawa en de tsuka-gawa worden bij elkaar gehouden door middel van een nylon koord (tsuru). Een shinai is ongeveer 1,20m. lang.

De meeste shinai zijn gemaakt van Keichiku-bamboe, een soort die groeit in warme gebieden. Het hele jaar door kan deze bamboe worden geoogst als hij 7 tot 8 cm diameter heeft bereikt.  Zijn vezelstructuur is dicht en maakt de shinai stijver en sterk, maar dezelfde stijfheid zorgt er ook voor dat hij breekbaarder is. Deze goedkopere soort kan snel gedroogd en verhit worden waardoor de vochtigheid vlug verloren wordt en het bamboe sneller splijt.

Een andere soort is de Madake-bamboe die groeit in gebieden met variabele temperaturen. Ook deze bamboe heeft een grote densiteit, maar is veel flexibeler. Als de bamboe vier jaar oud is wordt hij geoogst bij een diameter van 8 tot 12 cm en dit van october tot februari. Deze bamboe kan wel nog eens splinteren maar splijt zelden. Vanwege zijn sterkte en flexibiliteit is deze bamboe uitstekend voor kaeshi-waza (zie techniek). Er zijn ook shinai van carbonverkrijgbaar. Deze zijn uitstekend en zeer duurzaam, maar ook veel duurder dan een bamboe-shinai

Onderdelen Shinai:

shinaiparts

Bokkenbokken

De bokken is een houten zwaard met de vorm en grootte van een katana. De bokken is ideaal voor kendoka, iaidoka en aikidoka om technieken te leren in een veiligere situatie dan met een echt zwaard.  Bokken worden vooral gebruikt in de kata-trainingen (zie kata) en suburi (zie techniek). Het is nietemin een volwaardig wapen en daar moet men ten volle van bewust zijn.

Tijdens de Muromachi-periode van 1336-1560 werden bokken populair omdat de samoerai meer en meer gingen duelleren in plaats van te strijden op het grote slagveld. Hier werden de verschillende Ryu en zwaardstijlen geboren waarbij men kenjutsu kon studeren met houten zwaarden in relatieve veiligheid zonder de vaak dure, kunstig gesmede katana onnodig te beschadigen.
Sommige samoerai zoals de legendarische Musachi werden zo bedreven met de bokken dat zij duel aangingen tegen echte katana en wonnen.
Hedendaagse bokken verschillen weinig van die uit feodaal Japan en worden meestal van japanse rode – of witte eik gemaakt. Deze houtsoort heeft de ideale dichtheid om zowel sterk, flexibel en mooi in afwerking te zijn. Experts beweren dat de witte eik beter is dan de rode omdat deze minder vlug zou splinteren. De witte eik is dus meestal iets duurder en moeilijker verkrijgbaar buiten Japan. Natuurlijk worden bokken tevens gemaakt uit tal van andere hardhoutsoorten bijvoorbeeld uit ebbenhout.
Bokken vragen weinig onderhoud. Het beste is ze een paar keer per jaar in te olien tegen het uitdrogen.