Uitrusting

Wat is Kendo?UitrustingShinai & BokkenEtiquetteBasisTechniekTrainingKata

Een Kendo-uitrusting bestaat uit de volgende onderdelen:uitrusting
– Hakama
– Keikogi
– Men
– Tenuigi
– Kote
– Do
– Tare

Hakama

Deze broekrok beschermde de benen van de samoerai tegen het schuren tijdens het paardrijden. Nu wordt de hakama grotendeels nog gebruikt voor ceremonie, kunst en krijgskunst. De hakama verbergt een groot deel van het voetenwerk tijdens kendo waardoor men zijn acties minder vlug prijs geeft. In de hakama zitten zeven vouwen, waarvan vijf aan de voorkant en twee aan de achterkant. Deze vouwen representeren de zeven deugden van Budo:
Voorzijde:
– Jin: menslievendheid
– Gi: eer en gerechtigheid
– Rei: beleefdheid en etiquette
– Chi: wijsheid en intelligentie
– Shin: oprechtheid

Achterzijde:
– Chu: loyaliteit
– Koh: vroomheid

Keikogi

Deze meestal katoenen jas is ontwikkeld vanuit de gedachte dat het naast veiligheid tevens optimale bewegingsvrijheid en hygiëne moet bieden. Het heeft een optimale absorptie van zweet. Meestal is de keikogi in indigoblauw, wit of zwart en er bestaan er in verschillende dikte of gevoerd.

Men

De helm/hoofdbeschermer bestaat uit verschillende delen. Het metalen rooster heet ‘men-gane’ en bestaat uit een verticale en 14 horizontale metalen ribben. De  vier metalen ribben ten hoogte van de ogen staan iets verder uit elkaar, ter bevordering van het zicht. Hoe kleiner het naaiwerk van de men, des te beter het absorptievermogen. Instikking van 4 mm of kleiner is wenselijk.

Onder de men-gane zien we de keelbeschermer (mae-dare) die de keel tegen steken (tsuki) moet beschermen. Onder de mae-dare zien we een grotere keelflap (uchi-dare) die beschermt tegen afglijdende of misplaatste keelstoten.

Tenuigi

De tenugui is een katoenen handdoek van ongeveer 30 bij 90 cm. Deze kan als een bandana rond het hoofd worden gedragen om zo het zweet op te vangen en tevens zorgt hij voor exra slagabsorptie.

Kote

Deze handschoen (koromo) met armbeschermer (kotebuton) is dichtgeregen met een katoenen veter (kote-himo) De kotebuton is kokervormig zodat deze de pols en een groot gedeelte van de onderarm beschermt. Vooraan is de handschoen (koromo) verdeeld in een ruimte voor de duim en een ruimte voor de overige vingers.

Droog je kote vlug na elke training zodat er weinig zweet en dus zout in het leder trekt. Je kan er desnoods wat papier of een absorberend doekje in stoppen. Ventilatie is belangrijk en masseer het leder zodat de handpalm zacht en soepel blijft.

Do

Dit is de beschermer van het bovenlichaam. De do bestaat uit een borstplaat (mune), de eigenlijke beschermer (do) en vier koorden waarmee de do word bevestigd aan het bovenlichaam (do-himo). Op de de mune zitten twee lussen (munichikawa) waar de do-himo aan vastgemaakt worden. Op de achterzijde van de do zitten ook twee lussen (shiho-chikawa) waarmee de do langs rugzijde wordt vastgebonden. Doe je do zeker niet te hoog aan want dit belemmert je bewegingsvrijheid en maakt je heup kwetsbaar voor slagen. In seiza moet de do op je schoot leunen.

Tare

De tare bestaat uit drie delen die allen gemaakt zijn uit hetzelfde materiaal als dat van de men en kote en dient om de middel en heupen te beschermen. Bovenaan de tare zien we de riem (haraobi) waaraan beschermingsflappen zijn bevestigt. De drie voorflappen zijn groter en heten ohdare, de twee kleinere flappen die daar achter zitten zijn de kodare. Over de centrale ohdare wordt de zekken/nafuda getrokken. Dit is een blauw zakje waarop in witte letters de naam en club van de kendoka staat.