Etiquette

Wat is Kendo?UitrustingShinai & BokkenEtiquetteBasisTechniekTrainingKata

De grote waarde van Kendo is het lange pad naar zelfperfectie. Daarom toont men in Kendo veel respect voor diegenen die dit pad reeds langer bewandeld hebben dan zichzelf.

Ouderen (sempai) krijgen voorrang en respect en junioren (kohai) volgen hun raad. Vooral de Sensei en hogere Dan-graden verdienen respect voor hun lange toewijding aan Kendo en hun bereidwilligheid de kennis te delen met andere kendoka.seiza1

Kendo wordt door iedereen anders benaderd. De ene persoon zoekt harde training en fysieke verbetering, de andere zoekt zich te verdiepen in de kunsten van het zwaard, en weer iemand anders in de reiki, zen enz.. Alle benaderingen verdienen respect en dragen toe tot de vervolmaking van de Kendoka.

Het japanse woord ‘do’ staat voor ‘weg’ en verwijst naar het Pad van studie. De Do-jo is dan ook een leerplaats en dient met respect betreden te worden. Men zal daarom steeds een buiging maken bij het betreden en verlaten van de Dojo.

De buiging is met het hoofd zo’n 30 graden geknikt en de armen zijn mooi naast het lichaam. De buiging duurt ongeveer 3 tellen.

De sensei zit in de dojo tegenover de leerlingen en zij ordenen zich naar leeftijd en rang tegenover de sensei. De laagste kyu of jongste kendoka verst van de shomen.

In de dojo laat men de dagelijkse beslommeringen en problemen achter zich en concentreert men zich steeds ten volle aan de studie van het zwaard. Zorg er tevens voor dat je kledij en hygiene in orde is. Als men rondwandeld in de dojo is de shinai in een passieve houding.

Voor ieder gevecht of keiko begroeten de kendoka elkaar in sokyo (hurkzit).SDIM1317

Wanneer de sensei of de sempai (hoogste leerling) ‘seiritsu’ roepen dient men zich zo vlug mogelijk op te lijnen. Men staat op zijn juiste plaats en heeft de shinai in zijn linker hand. De men en kote zitten onder je rechterarm.

Alvorens te gaan zitten wacht je tot de Sensei is gaan zitten en vervolgens tot iedereen links van u is gaan zitten.

Enkele Japanse termen die van toepassing zijn bij een training:

Seiritsu: Aantreden, oplijnen
Kiotsuke: Let op!
Seiza: Ga zitten in de juiste hurkhouding
Mokuso: Start meditatie. Ogen dicht, handen ineen gelegd voor navel
Mokuso yame: Stop meditatie (soms op teken van handklap van de sensei)
Shomen ni: Draai richting shomen of kamiza, draai eerst lichaam dan zwaard
Rei: Buig (en zeg domo arigato gozaimashta)
Sensei ni rei: Buig naar de sensei
Otagai ni rei: Buig naar elkaar
Men-o-tsuke: Doe je men, do en kote aan
Do-o-tsuke: Doe je do en kote aan
Men-o-tore: Uitrusting uitdoen
Taito: Zwaard op de heup alsof in de saya(schede)
Kiritsu: Ga staan
Wakare: Einde les