Inspiratie en inzicht bij Historical European Martial Arts

In het kader van “leren van elkaar” en gewoon voor de lol had Shin Bu Kan een uitwisseling met de Historical European Martial Arts groep in Groningen. Op 7 december waren zij te gast bij ons, op 14 december kwamen wij bij hun.
Het was een goed verzorgde gastles. Eerst een warming up, die behoorlijk pittig was, maar ook veelzijdig, zodat je in korte tijd klaar was voor vervolg. Dan het doornemen van een serie basistechnieken, en aan het einde enkele “matches” met uitrusting aan.
Het bleek een heel andere kijk op schermen dan wij dat beoefenen. Logica, maar wel een andere logica. Een ander ontwikkelingsspoor, maar wel dezelfde principes. En een heel andere overdracht door de eeuwen heen.
Een eyeopener ter illustratie: een harnas beschermde vroeger op 2 manieren: primair ten tijde van het gevecht, maar ook daarna. Als je namelijk vervolgens wordt gevonden, is meteen duidelijk dat je rijk bent. Je wordt dan gevangen genomen, verzorgd en er wordt een losgeld gevraagd…

Het was een ontdekkingstocht, van overeenkomsten en verschillen. Ook veel plezier.

Op voorstel van Rene van de HEMA gaan we de uitwisseling jaarlijks herhalen.

Willem

Laat een reactie achter