De vragen-thread voor je uitrusting | Kendo | Forum

Avatar

Please consider registering
guest

sp_LogInOut Log In sp_Registration Register

Register | Lost password?
Advanced Search

— Forum Scope —
— Match —

— Forum Options —

Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_TopicIcon
De vragen-thread voor je uitrusting
July 3, 2013
6:15 pm
Avatar
Philippe
Member
Members
Forum Posts: 107
Member Since:
November 6, 2010
sp_UserOfflineSmall Offline

"A hero is only as good as his weapon!" zei een groot man eens.
Kendo vraagt om een goede wapenuitrusting, want de sport beoefenen is al moeilijk genoeg en niemand zit erop te wachten dat hij struikelt over zijn hakema of zijn gloednieuwe shinai in een duizend stukjes slaat!

In deze thread kun je terecht met al je vragen voor aankomende bestellingen, en het onderhoud, van je tenue, Bogu, en natuurlijk je shinai. Bijvoorbeeld, is die duurdere shinai ook echt de moeite waard, en welke meerwaarde heeft de betere balans? Hoe lang moet jouw hakama ongeveer zijn als je er een bestelt? Hoe was je je gi en/of hakama kreukelvrij?

Een gesprek één op één met een ervaren kendoka is altijd aan te raden, maar voor korte vragen kun je alvast hier terecht! Smile

July 3, 2013
6:33 pm
Avatar
Philippe
Member
Members
Forum Posts: 107
Member Since:
November 6, 2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Om dan meteen even het spits af te bijten: ik wil een bokken!
De vraag is alleen, welke? Ik heb even rondgekeken op Nine Circles, maar ik word er niet wijs uit.

Om te beginnen:
http://www.ninecircles.co.uk/W.....102cm.aspx

Deze jongens staan onder het kopje 'normal bokken', maar ze heten daito. Sterker nog, ze zijn 102cm.

Deze hieronder:
http://www.ninecircles.co.uk/W.....117cm.aspx

staan onder het kopje 'special bokken', heten bokken, maar zijn meteen 117cm.
Ze hebben ook geen tsuba!

Wat is gebruikelijk bij Kendo? Waar moet een kendo bokken aan voldoen??? Please help!

En ps. Is deze ook geschikt? De avonturier in mij wordt erg blij van die schede erbij!Laugh
http://www.ninecircles.co.uk/W....._Pack.aspx

July 4, 2013
1:04 am
Avatar
Harmen
Member
Members
Forum Posts: 271
Member Since:
April 24, 2013
sp_UserOfflineSmall Offline

Philoctetes uit de Disneyfilm Hercules had dat gezegd inderdaad! dat satyrtje van 2 voet ofzo? :-P ... anyway... Corrigeer mij graag maar ik meen gelezen te hebben dat "special bokken" specifiek op die site gezet zijn voor het oefenen van Suburi onder verzwaarde omstandigheden (dus: langer voor meer weerstand en meer gewicht met een vergelijkbare balans). Wat ik me afvraag is of carbon shinai hun meerprijs waard zijn, hoe zijn de opvattingen daarover?

July 4, 2013
1:16 am
Avatar
andreas
Member
Members
Forum Posts: 125
Member Since:
September 7, 2009
sp_UserOfflineSmall Offline

Dag Harmen,

Carbon kan uit.. ik heb zelf nu een jaar of 6 een gehad en hem pas een maand ofzo geleden kapot geslagen.. dwz een loot is stuk nu kun je deze geloof ik wel los bestellen.. echter zijn deze loten eveneens als de prijs van carbon erg duur.. kan het uit.. ja.. zeker in het begin van kendo is je techniek nog niet gewelding.. ik sloeg in mijn begin jaren zo'n 6 shinai erdoor in 1 seizoen. dus das 6x 30 euro.. x5 jaar.. nou tel uit je winst.. maar goed.. ik heb nu geen geld en ik denk dat ik met bamboe ook wel weer lang mee zou kunnen.. echter moet ik wel zeggen dat het deels door de aanschafprijs komt van de carbon dat ik nu weer terug overstap naar bamboe.. bamboe heeft als voordeel... zegd men dat het beter voor je techniek is en dat het minder hard aankomt.. zelf sta ik niet achter deze bevindingen.. nadeel van bamboe is uiteraard naast levensduur.. het onderhoud..

hoop dat je er wat aan hebt.. groeten andreas

ps mocht je er een aanschaffen.. Fabian krijgt er eentje mee bij de volgende bestelling.. je kan bij hem kijken en vragen stellen.. wel handig.. ALS je een besteld.. kan je niet meer met kendo stoppen tot je het geld hebt terug verdiend.. :P

July 4, 2013
5:00 pm
Avatar
Martin
Moderator
Members

Moderators
Forum Posts: 281
Member Since:
August 8, 2009
sp_UserOfflineSmall Offline

Harmen, Phillipe,

Even Andreas aanvullen: sommige sensei hebben moeite met carbon shinai omdat 'hard slaan' niet voldoende wordt afgestraft. Een beginner slaat over het algemeen harder, waardoor hij zijn shinai molt. Dat kost geldt, dus verbetert hij zijn techniek en slaat minder hard. Als je te vroeg op carbon overstapt, heb je niet de vervelende bijkomstigheid dat je shinai kapot gaat en voel je wellicht minder de drang om je techniek te verbeteren. Deze beargumentering is nu een beetje kort door de bocht beschreven, maar er zit wel een kern van waarde in. Ik zou als ik jou was nog wachten met een carbon shinai, maar als het betekent dat je door de aanschaf ervan aan kendo vast zit, moet je het juist doen Wink.

Phillipe, wat jouw punt betreft: de balans van je shinai maakt naar mijn mening wel verschil. Al is het alleen al gevoelsmatig (placebo-effect). Ik hou van shinai die onderin (het latje waarmee je slaat als het ware) en bij je handvat zwaarder zijn, omdat ik dan meer gevoel van controle heb. De shinai moet gewoon bij je stijl passen. Op jouw niveau is een standaard shinai prima. Als je straks een examen hebt gehaald, kun je weleens naar een duurdere shinai gaan kijken. Maar ja, dat is mijn mening. Voor bokken zou ik ook nog voor een standaarduitvoering gaan.
Wat betreft de hakama: als je voor katoen gaat, zou ik zeker een paar centimeter te lang kopen. Ik kocht bijvoorbeeld 1,85 cm, terwijl ik maar 1,81 cm ben. Hij krimpt toch wel een beetje. Bovendien lopen er wat mij betreft al te veel kendoka met te korte hakama rond, wat oerlelijk staat.

July 8, 2013
9:58 pm
Avatar
Willem
Moderator
Members

Moderators
Forum Posts: 551
Member Since:
September 7, 2009
sp_UserOfflineSmall Offline

Het meeste is al gezegd:
De suburibokken zijn NIET geschikt als gewone bokken, maar puur bedoeld om spierballen te kweken.

Ik prefereer zelf bamboe shinai, omdat ze tegenwoordig best goedkoop zijn en een goed gevoel geven. Maar carbon is idd gemakkelijker en kan op de lange duur wel uit.

De hakamalengte komt best wel precies: hij mag NIET op de wreef rusten en mag ook niet boven de enkels komen. Die van mij is eigenlijk een tikkie te lang.
Inkorten gaat heel wat makkelijker dan aanplakken.

Over de stofkeuze: katoen is klassiek, neemt goed zweet op. De vorm gaat er mettertijd wel een beetje uit, onderhoudsgevoelig. Het verschoten indigo geeft een eigen sfeer, hoe langer je traint, hoe valer de hakama. Zware stof valt mooier, maar je moet het wel meezeulen.
Kunststofvarianten kunnen electrische spanning afgeven, en zweterig zijn. Jan Paul heeft wel een prettige soort gevonden.

Willem

July 9, 2013
2:39 pm
Avatar
Jan-Paul
Member
Members
Forum Posts: 232
Member Since:
March 28, 2012
sp_UserOfflineSmall Offline

Als je van wit houdt natuurlijk... en dan is vaak wassen het enige dat er op zit, anders ziet het er niet uit vind ik.
Voorwaarde is wel dat je je witte pak zonder problemen in de wasmachine kan doen, anders ben je full time bezig met wassen en (vooral) strijken. Wit katoen is voor een hakama volgens mij erg onpraktisch. Ik heb een witte hakama en gi gekocht op een Koreaanse site die helaas niet meer in de lucht is toen ik gisteren keek. De hakama is van dezelfde stof als witte ziekenhuiskleding, de vouwen blijven na het wassen goed zitten, gewoon nat ophangen.
Mijn blauwe katoenen hakama heb ik nog niet durven wassen, uit angst voor krimpen en hem niet meer in model te kunnen krijgen.

2 old 2 die young

October 10, 2013
1:09 pm
Avatar
Harmen
Member
Members
Forum Posts: 271
Member Since:
April 24, 2013
sp_UserOfflineSmall Offline

nieuw vraagstuk: hoeveel liter is de omvang van een volledige kendo uitrusting ongeveer? ook de dimensies (LxBxH) zijn wel handig te weten... Ik zit te shoppen voor een Bogu set en denk dat het verstandig is meteen een nieuwe tas te gaan halen. Ik vraag me af of het handiger is een of andere backpackers/paramilitaire rugzak te halen of een reistas, sporttas, of zoals mij eerder werd aangeraden een tas met wieltjes. alvast bedankt

October 10, 2013
1:59 pm
Avatar
Jan-Paul
Member
Members
Forum Posts: 232
Member Since:
March 28, 2012
sp_UserOfflineSmall Offline

Bij ninecircles kreeg ik een bogu tas er gratis bij, weet niet of dat nog zo is. Ik heb het even voor je nagemeten; de dichte tas is ongeveer 50 x 50 x 30 cm.
Als ik een tas zou moeten kopen zou ik nu eerlijk gezegd een wat groter exemplaar aanschaffen, om je kleren en handdoek etc. makkelijker kwijt te kunnen, en ook een die wat gemakkelijker draagt. Wieltjes zou voor mij niet hoeven, maar een rugzak lijkt mij best handig.
ik ga zelf toch ook eens bij tassen kijken...Confused

2 old 2 die young

October 31, 2013
12:56 am
Avatar
Nazim
New Member
Members
Forum Posts: 1
Member Since:
October 30, 2013
sp_UserOfflineSmall Offline

Hey ik heb een shinai hoes nodig, kan ik dat bij jullie bestellen? Zo niet weten jullie een plek waar ik het wel kan halen?

alvast bedanktCool

October 31, 2013
10:41 am
Avatar
Martin
Moderator
Members

Moderators
Forum Posts: 281
Member Since:
August 8, 2009
sp_UserOfflineSmall Offline

Hey Nazim,

Op dit moment is het topic 'Bestellingen - derde ronde 2013' actief. Zoek een mooie tas uit bij http://www.ninecircles.co.uk en post de gegevens in het eerdergenoemde topic.

Martin

Forum Timezone: Europe/Amsterdam

Most Users Ever Online: 139

Currently Online:
2 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

Member Stats:

Guest Posters: 3

Members: 279

Moderators: 4

Admins: 1

Forum Stats:

Groups: 1

Forums: 3

Topics: 321

Posts: 3419

Newest Members:

Bram

Moderators: Wim: 0, Martin: 281, Willem: 551, Mariëlla: 188

Administrators: wimH: 133