bogu aanschaffen | Kendo | Forum

Avatar

Please consider registering
guest

sp_LogInOut Log In sp_Registration Register

Register | Lost password?
Advanced Search

— Forum Scope —
— Match —

— Forum Options —

Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_TopicIcon
bogu aanschaffen
March 28, 2012
11:41 pm
Avatar
Mariëlla
Moderator
Members

Moderators
Forum Posts: 188
Member Since:
September 29, 2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Hallo iedereen,

Zoals het er nu uitziet ben ik binnenkort eindelijk in staat om een eigen bogu te financieren=D
Het is een behoorlijke investering voor mij, dus ik wil mijn geld uiteraard welbesteed hebben. Ik hoop dus dat jullie mij een beetje kunnen helpen met het kiezen van een geschikt exemplaar.

Ik heb een tijdje terug al een bestandje ontvangen, waarin Elmar een vergelijking heeft gemaakt tussen verschillende 3mm bogu. Het bevat een mooi overzicht van plus- en minpunten per aanbieder. De 3mm bogu van Kendo24 kwamen als aanrader naar voren qua prijs-kwaliteitsverhouding en het ontbreken van lastig gedoe met importbelastingen. Nu voel ik persoonlijk wel wat voor deze goede prijs-kwaliteit en minimaal gedoe, maar ben alsnog erg benieuwd naar eventuele andere aanraders die jullie hebben (Let wel: mijn budget is max. €600).

Daarnaast zijn tips wat betreft de maten ook zeer welkom (b.v. Bij twijfel: grotere of kleinere maat?)

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen!

March 29, 2012
8:59 am
Avatar
Martin
Moderator
Members

Moderators
Forum Posts: 281
Member Since:
August 8, 2009
sp_UserOfflineSmall Offline

Kijk eens aan, goed nieuws! Meer doelwitten zijn altijd welkom.

Het overzicht van Elmar lijkt mij een uitstekende leidraad. Ga je voor ready made of custom made? Als je ready made koopt, heb je namelijk vrij weinig ruimte om met de maten te spelen.

Andere tips worden al snel smaakgebonden. Zo houd ik er bijvoorbeeld van als mijn kote iets te ruim is, terwijl anderen juist liever willen dat ze strak zitten. Misschien is het handig om een polsbeschermer te kopen (niet zo duur). Dat is in het begin wel fijn. Op den duur ben je er aan gewend, en heb je 'm niet meer nodig. Een extra tenugui is ook wel handig.

March 31, 2012
10:19 am
Avatar
Willem
Moderator
Members

Moderators
Forum Posts: 551
Member Since:
September 7, 2009
sp_UserOfflineSmall Offline

Hoi Mariëlla,

 

Het overzicht van Elmar diende om de beste aanbieders van dat moment te vergelijken. Feitelijk is de hele range van "economy" van kendo 24 scherp geprijsd in prijs/kwaliteitverhouding.

Dus de 4 mm en de 2/4 mm varianten zijn ook het bekijken waard en nog steeds erg goed.

Pieter is nu ook onderhand toe aan een eigen bogu, misschien is een gezamenlijke bestelling wat voordeliger (bijv lagere verzendkosten).

Als je naar de "standard" range van kendo24 gaat dan heb je mer mogelijkheden om een persoonlijke smaak erin te leggen (verschillende kleuren do mogelijk, verschillende stiksels). Maar dat kost wel meer en voegt niets toe aan de kwaliteit.

Priscilla en Stephane hebben de 3 mm bogu van kendo24 gekocht, zijn er tevreden over. Dus je kunt ze ook even bekijken.

En voor je wereldwijd gaat kijken: er is een scala aan goede aanbieders, ook in Korea en Japan. alleen hoe zit het met de service als er wat mee is? En welke verzendkosten komen er overheen? Dat kan heftig oplopen.

 

Verder heb ik geen aandelen in een bedrijf. 🙂

 

Willem

April 1, 2012
8:43 pm
Avatar
Mariëlla
Moderator
Members

Moderators
Forum Posts: 188
Member Since:
September 29, 2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Martin, Willem, bedankt voor jullie reacties=)

Ik ga zeker weten voor custom bogu. Ik heb inmiddels een aantal verschillende bogu gedragen en weet hoe irritant het is als bijvoorbeeld de men te groot/klein is... De uitrusting is sowieso al niet heel comfortabel, dus ik wil toch graag dat mijn eigen set mij zo goed mogelijk past=P
Extra tenugui en een polsbeschermer erbij aanschaffen lijkt mij een zeer goed plan.

Heb zonet ook nog even bij ninecircles.co gekeken. Volgens mij zijn de sets hier inmiddels wat gestegen in kwaliteit (nu #8000 katoen i.p.v. #6000 e.d.)?

Deze 3mm set vind ik wel interessant:

http://www.ninecircles.co.uk/B.....ine_S.aspx

Qua kwaliteit vergelijkbaar met die van kendo24 lijkt me. Prijs incl. VAT en shipping ong €600. Iets duurder dus, maar wel meer opties voor een persoonlijke draai^^
Weet niet of er nog onvoorziene kosten overheen kunnen komen?

Graag jullie mening over bovenstaande set=)

April 3, 2012
2:53 pm
Avatar
Astrid
Member
Members
Forum Posts: 3
Member Since:
September 11, 2009
sp_UserOfflineSmall Offline

Hi Mariella,

 

alleen een vrouwelijk advies – koop het do beter iets groter – dan heb je minder last van fout zittende do-slagen op de borst 😉

 

Groetjes, Astrid

April 3, 2012
7:16 pm
Avatar
Willem
Moderator
Members

Moderators
Forum Posts: 551
Member Since:
September 7, 2009
sp_UserOfflineSmall Offline

Hoi Mariëlla,

 

Elke keer als ik iets bestel bij nine circles vallen de prijzen me wat tegen door die omrekenfactoren.

Maar een vreselijk mooi pak. Naname stiched betekent diagonaal gestikt, dat weet je? Is afwijkend van het normale stikwerk, sommigen vinden het beter, anderen maakt het niks uit.

Je kunt Elmar eventueel offerte laten vragen bij nine circles en/of kendo 24, bij beide hebben we een klantaccount, dat geeft soms wat korting.

 

Willem

April 4, 2012
8:22 am
Avatar
Mariëlla
Moderator
Members

Moderators
Forum Posts: 188
Member Since:
September 29, 2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Astrid, bedankt voor de tip 😉 Ik zal het ter harte nemen.

De prijzen nemen idd ongeveer met 50% toe, omrekenfactor en VAT incluis. Reden dat ik steeds naar de checkout ga bij ninecircles om zo de prijs in zijn volle glorie te aanschouwen;) Desalniettemin zijn de prijzen volgens mij wel vergelijkbaar met andere aanbieders?

Naname voegt dus eigenlijk niet erg veel toe (behalve circa 20 pond bij de prijs;)...?

Hoe zit het eigenlijk met het aantal mm: is 2mm altijd beter/duurzamer dan 3mm??
En #10 000 katoen versus #8000?

Vond bij de ready made bogu namelijk onderstaande set, welke ook in mijn maat beschikbaar is. 2mm en #10 000 katoen en toch ongeveer 50 pond goedkoper dan de custom 3mm set.

http://www.ninecircles.co.uk/B.....titch.aspx

April 6, 2012
10:57 am
Avatar
Willem
Moderator
Members

Moderators
Forum Posts: 551
Member Since:
September 7, 2009
sp_UserOfflineSmall Offline

Mariëlla,

 

Lekker dat je zo aan het zoeken bent, je vindt mooie bogu en Pieter moet er ook nog één hebben.

Dus ik wacht je research verder af.

Eerst even wat toelichting op kwaliteit van een bogu.

Het aantal mm geeft de stikafstand aan, hoe dichter gestikt, hoe meer werk, hoe dichter en stijver de katoenen bogudelen worden.

5 mm was vroeger de standaard en toen al heel duur. John heeft zijn eerste bogu van 5 mm nog steeds, die van Wim circuleert nog steeds op de club maar nu heeft Pieter hem te leen. Dus die gaan al tien jaar of langer mee. Wel Japanse kwaliteit, ik heb toch de indruk dat die oude kwaliteit anders was dan de moderne.

De prijzen zijn nadien fors gezakt en de dichter gestikte bogu komen makkelijker meer binnen bereik. Ik heb een keer een aanbieding 2 mm kote gekocht en ik vond ze zwaar onder de maat: stug en gevoelloos. Het was een teleurstelling.

Echter, er zijn zaken die zich niet laten vatten in technische beschrijvingen, bijvoorbeeld het vakmanschap, de pasvorm en de afwerking. Ook zijn er zaken die voor- en nadelen hebben: herteleer geeft een goed gevoel in de kote, maar ze gaan gauwer kapot als ze nat zijn.

Ik heb een keer een aanbieding 2 mm kote gekocht en ik vond ze zwaar onder de maat: stug en gevoelloos. Het was een teleurstelling. Ook al is 5 mm slapper, het is ook soepeler en dempt ook meer.

De kote hebben een beperkte levensduur als ze vaak nat zijn: ga uit van 2 a 5 jaar, afhankelijk van trainingsintensiteit en zorg.

Globaal hanteer ik de volgende indicatie:

6 mm of meer: niet doen

5 mm: prima om met een beperkt budget toch te kunnen beginnen. Later (bij een vaste baan) koop je wel een luxere versie.

4 mm: prima voor regelmatig gebruik  

3 mm : prijstechnisch vaak een optimum: nog betaalbaar. Ook voor jonge mensen die wel wat extra bescherming kunnen gebruiken.

2 mm: als je het geld er voor over hebt, en als je bijv. vanwege je werk geen blessures kunt veroorloven (muzikant)

Zelf heb ik al minstens tien jaar een 3 mm bogu van Japans fabrikaat (Koei) met vervangingskote 2 mm van nine-circles.  Beide zijn erg goed bevallen. Enkele jaren geleden kreeg ik een bonus en wilde een mooie nieuwe bogu aanschaffen maar was te veel gehecht aan mijn oude... Hij was nog veel te goed.

Katoen: #10.000 is een dikkere kwaliteit dan # 8.000. Indicatie: grammmen per m^2. Waar het voor precies staat in metrisch stelsel weet ik niet.

Maar voor hakama en ki zegt het iets over het absorptievermogen  (zwaardere kwaliteit neemt meer vocht op, warmer en valt mooier, plooien blijven er vaak beter in zitten). Lichtere kwaliteit is fijner voor de zomer. Dus daar zie ik een echt voordeel voor het zwaardere katoen. Dan mag je overigens wel heftig zweten in de zomer)

Voor de bogu: #8.000 lijkt mij al een fantastisch goede kwaliteit. De bogu slijt langs de randen, of de tralies van de men (mengane) gaan kapot. Het katoen speelt eigenlijk niet zo'n rol. De belangrijkste slijtplek is de onderkant van de flappen van de men. Nou, dat duurt jaaaren.

Het kan zijn dat er andere voordelen aan zijn, maar die ken ik dan gewoon niet.

Wat betreft je link naar de 2 mm bogu:

Je ziet dat ze een goede kwaliteit bogu aanbieden in standaardkleueren en lay-out. Dat  maakt het natuurlijk wat goedkoper (vergelijkbare aanpak als kendo 24 met met de economy-bogu.)

 

Je kunt overwegen een iets goedkopere bogu te nemen met een tweede, losse set goede kote.

Voor de wedstrijden heb je dan fijne kote, en bij seminars/intensieve trainingen kun je ze om en om gebruiken zodat ze een beetje kunnen drogen.

 

Ik ga nog met Pieter om de tafel om te kijken wat hij wil.

 

Willem

June 18, 2012
5:50 pm
Avatar
Jan-Paul
Member
Members
Forum Posts: 232
Member Since:
March 28, 2012
sp_UserOfflineSmall Offline

Uiteraard ben ik helemaal nog niet toe aan het dragen van een bogu, maar bij een gezamenlijke bestelling wil ik wel graag meedoen. Voor als ik groot ben, zullen we maar zeggen, en wat korting is ook niet verkeerd.

Bij zoeken op het internet lijkt het erop dat je het zo gek kan maken als je zelf wil, net als bij mijn andere sport (fietsen). In mijn jonge jaren gniffelde ik om oude mannen op hele dure fietsen die niet vooruit te branden waren. Nu zijn de rollen omgedraaid...

Rechtstreeks bestellen in Japan b.v. https://www.kendo-bogu.com/ProductDetails.asp?ProductCode=124-FX5N lijkt mij misschien minder verstandig i.v.m. service en invoerrechten. Aan de andere kant; verzendkosten zijn gratis!

Wat mij wel opvalt is dat wordt gevraagd naar de hoogte van je oog voor de monomi. Dat doen ninecircles en kendo24 niet. Maar misschien is dat helemaal niet nodig. Weet iemand daar wat van?

Ik vind de 3 mm bogu van ninecircles die Mariella ook al had gezien wel heel erg mooi:

http://www.ninecircles.co.uk/B.....ne_St.aspx

Daar kan ik ongetwijfeld de eerste honderd jaar wel mee toe. Ik hoor nog wel wat iedereen gaat doen.

 

Groeten,

 

Jan-Paul

2 old 2 die young

June 18, 2012
9:56 pm
Avatar
Willem
Moderator
Members

Moderators
Forum Posts: 551
Member Since:
September 7, 2009
sp_UserOfflineSmall Offline

Hoi Jan Paul,

 

De hele wereld is je vriend als je iets wilt kopen. Wel heb ik gemerkt dat de consumentenbescherming in verweggistan soms bijna nul is, dus een betrouwbare leverancier is belangrijk.

Zo door de jaren heen zijn er enkele Europese zaken die goede waar leveren. En aftersales: wat als het niet past bijvoorbeeld?

Dus het staat iedereen vrij zelf wat aan te schaffen, als club kijken we wat naar de vertrouwde adressen.

In Europa zijn dat Nine Circles, Kendo24, en (heel soms) Eurobogu. Bij kendo24 en nine circles krijgen we als club ook een beetje korting.

Bogubag in de USA is er niet meer, jammer want die had goede kwaliteit en scherpe pijzen. Te scherp, want ze mochten geloof ik niet meer leveren. Buiten Europa zijn Kendoshop.com en Tozando bekende zaken.

 

En mocht je denken aan een bogu: dat is helemaal niet verkeerd hoor.

Pieter moet er ook nog een hebben. Maar hij heeft geen haast.

 

Groeten,

 

Willem

Forum Timezone: Europe/Amsterdam

Most Users Ever Online: 139

Currently Online:
2 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

Member Stats:

Guest Posters: 3

Members: 279

Moderators: 4

Admins: 1

Forum Stats:

Groups: 1

Forums: 3

Topics: 321

Posts: 3417

Newest Members:

Bram

Moderators: Wim: 0, Martin: 281, Willem: 551, Mariëlla: 188

Administrators: wimH: 133