Oldenburg: mooi seminar en wat een gastvrijheid!

Al jarenlang zijn er contacten met de kendovereniging in Oldenburg. Shin Bu Kan werd uitgenodigd om deel te nemen aan een seminar gedurende het Pinksterweekend met 2 8e dan sensei en meerdere 7e dan sensei.
Met 7 mensen zijn we in de auto’s gestapt en die kant opgegaan.
Het was fijn om enkele oude bekenden van Oldenburg, maar ook uit Bremen en Den Haag weer te zien. De sfeer was heel goed, geen onvertogen woord gevallen.
Enkele verschillen met Nederland: zowel veel oudere als jongere kendoka (veel kinderen), letterlijk van 6-70 jaar of zo. De warming-up was strak, bijna militairistisch. Maar op zich wel effectief. De technieken waren gericht op basisbeginselen, ook met het oog op de examens.
Persoonlijk heb ik bij de trainingen het meeste plezier gehad aan de rustig opbouw van de lessen en de vele potjes vrije keiko.
Buiten de trainingen was er een heel regiment aan vrijwilligers die zorgden voor de catering. Fantastisch georganiseerd, kunnen we in Nederland niet tegenaan. Het eten was voortreffelijk, alles in ruim voldoende hoeveelheden, en de contacten werden gaandeweg het seminar steeds losser en leuker.

En al die bekertjes met ieder een eigen naam, is dat nou niet prachtig?
En we konden voor een prikkie overnachten in een vakantiehuisje op een steenworp afstand.

Een volgende keer ben ik er graag weer bij. De sensei hebben toegezegd dit volgend jaar weer te willen doen.

Eiji, Junko, en al die andere kendoka in Oldenburg: bedankt voor de uitnodiging! Het was als een warm bad.

Willem

Laat een reactie achter